Nieuw dak plaatsen: de mogelijkheden

Heb je een nieuwbouwwoning? Of is je dak zo ernstig beschadigd dat een compleet nieuw dak de enige mogelijkheid is? Wanneer je een nieuw dak laat plaatsen, zijn er verschillende mogelijkheden en keuzes. In deze blog lees je welke dit zijn!

Nieuwe dakconstructie 

Na ernstige schade door lekkage of ongedierte kan het zijn dat het houtwerk zo is aangetast dat de hele constructie moet worden vervangen om de veiligheid te waarborgen.

Als je de dakconstructie vervangt, kun je ook de vorm van je dak aanpassen. Hierbij kan een bouwvergunning nodig zijn, dus informeer hier goed naar en regel dit voorafgaand aan de werkzaamheden.

De vervanging van een dakconstructie is een omvangrijke taak. Nadat de oude bedekking is verwijderd, start de vervanging van de constructie, wat meerdere dagen in beslag neemt. Tot slot wordt nieuwe bedekking aangebracht en alles netjes afgewerkt.

De vorm van je dak

Een nieuw dak plaatsen biedt een unieke kans om de dakvorm te heroverwegen. Of je nu een bestaande woning hebt of nadenkt over de dakvorm voor een nieuwbouwproject, hier zijn enkele populaire keuzes:

  • Zadeldak: dit traditionele dak heeft een omgekeerde V-vorm en komt veel voor bij rijwoningen en geschakelde huizen.
  • Schilddak: met vier schuine zijden biedt dit dak extra karakter en ruimte, ideaal voor rechthoekige huizen of boerderijen.
  • Mansardedak: ook bekend als Franse kap, biedt extra ruimte op zolder door zijn unieke vorm met knikken.
  • Lessenaarsdak: een enkelvlaks dak met een moderne uitstraling, perfect voor hedendaagse architectuur.
  • Groendak: combineert duurzaamheid met esthetiek, geschikt voor zowel platte als licht hellende daken.

Nieuwe dakbedekking

Naast de keuze uit de verschillende daktypes heb je ook keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Deze keuze wordt weer beïnvloed door het feit of je een plat of hellend dak hebt. Voor beide soorten daken zijn andere soorten dakbedekking geschikt. 

Wanneer de dakbedekking ernstig beschadigd is en/of zijn maximale levensduur heeft bereikt, moet de dakbedekking worden vervangen. Platte daken zijn doorgaans eerder aan vervanging toe doordat deze meer last hebben van weersinvloeden zoals neerslag. Hellende daken gaan over het algemeen dus iets langer mee, maar het is duurder om de dakbedekking van een hellend dak te vervangen. Hellende daken zijn namelijk minder makkelijk te bereiken dan platte daken. 

Overzetdak

Een overzetdak is een alternatief voor volledige dakvernieuwing. Hierbij plaatst de dakdekker een nieuw dak over het bestaande heen, wat relatief eenvoudig en snel kan. Deze methode is binnen een dag uitvoerbaar en biedt diverse stijlopties.

Het grootste voordeel is de diversiteit en de snelle installatie. Echter, niet elk dak is geschikt voor een overzetdak en het is enkel mogelijk als zowel de dakbedekking als de constructie nog in goede staat zijn.

Duurzame extra’s: dakisolatie en zonnepanelen

Een nieuw dak is een mooi moment om na te denken over verduurzaming van je woning. 

Is jouw dak nog niet geïsoleerd? Dan is het hoog tijd om dit wel te doen! Het isoleren van je dak kan op twee manieren: langs binnen en langs buiten. Wanneer je een nieuw dak nodig hebt, kun je er het beste voor kiezen om het dak langs buiten te isoleren. Dit is namelijk effectiever en perfect te combineren met een nieuw dak: de dakbedekking moet namelijk verwijderd worden. 

Het isolatiemateriaal wordt tussen het onderdak en de dakbedekking geplaatst. Met dakisolatie bespaar je al snel €600,- per jaar op je energierekening: je verliest namelijk geen warmte meer via het dak waardoor je minder hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden. 

Naast dakisolatie zijn ook zonnepanelen een goede manier om te verduurzamen. Met zonnepanelen ben je namelijk in staat om je eigen stroomverbuik op te wekken, waardoor je al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening bespaart. Met deze duurzame oplossingen werk jij toe naar energieneutraal of gasvrij wonen en een duurzame planeet. 

Mogelijkheden dakramen en dakkapellen

Het plaatsen van een nieuw dak brengt ook de mogelijkheid tot het laten plaatsen van dakramen en dakkapellen met zich mee. Heb je hier nog niet over nagedacht? Dan wordt het toch tijd om dit te doen.

Met dakramen zorg je voor extra licht in je woning. Wanneer je graag iets meer ruimte zou willen, is het plaatsen van een dakkapel een aanraden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!