Subsidie zonnepanelen

Alle informatie over subsidies voor zonnepanelen vind je in onze kennisbank

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen?

Deze maatregelen maken zonnepanelen nóg aantrekkelijker

Subsidies en stimuleringsmaatregelen

Veel mensen die van plan zijn om te gaan investeren in een systeem met zonnepanelen stellen zich de vraag of dit vandaag de dag nog wel financieel interessant is. Door de jaren heen is de subsidie op zonnepanelen namelijk danig afgebouwd. Bijgevolg dringt de vraag zich volgens veel mensen op of een dergelijke duurzame investering vandaag de dag niet veel minder lucratief is. Dat is zeker niet het geval. Niet alleen de steeds hoger wordende stroomkosten zorgen ervoor dat een investering in zonnepanelen nog steeds bijzonder interessant is, daarnaast bestaan er wel degelijk nog verschillende stimuleringsmaatregelen waar we je zeer graag hieronder kennis mee laten maken.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!
Financiering zonnepanelen

Lokale subsidies zonnepanelen

Voor verschillende Nederlandse steden of provincies geldt dat ze een lokale subsidie op zonnepanelen aanbieden. Het kan hierbij dan meer concreet gaan om bijvoorbeeld een duurzaamheidslening of om een stimuleringsregeling. Voor beiden geldt dat ze het mogelijk maken om op een financieel interessante manier een duurzame financiering af te kunnen sluiten.

Vergelijkbaar met de Energiebespaarlening geldt ook voor de duurzaamheidslening dat ze het mogelijk maakt om via de gemeente bijvoorbeeld goedkoop geld te kunnen lenen voor de aanschaf van zonnepanelen. Voor de stimuleringsregeling geldt op haar beurt dat ze een goedkope financiering aanbiedt voor werkzaamheden die betrekking hebben tot:

  • Onderhoud;
  • Renovatie;
  • Restauratie;

In bepaalde gemeentes is het overigens zo dat de stimuleringsregeling eveneens geldt voor een investering in zonnepanelen. Ben je met andere woorden van plan om een duurzame investering te gaan doen? Controleer dan altijd even grondig welke lokale subsidies er worden aangeboden.

Leningen

Het mag dan misschien niet echt een concrete subsidie op zonnepanelen zijn, toch is het zo dat het zeer de moeite waard kan zijn om kennis te maken met de interessante duurzame leningen die op de markt voor handen zijn voor investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen. Enkele van deze financieringen waar jij mogelijks gebruik van kan gaan maken zijn onder meer de onderstaande:

  • De Energiebespaarlening;
  • De Combinatielening;
  • De Energiebespaarhypotheek;
  • De Duurzaamheidslening;

De Energiebespaarlening is de bekendste duurzame financiering die er op de markt is terug te vinden. Dit gezegd hebbende kunnen de inkomenseisen ervoor zorgen dat ze niet zomaar door iedereen kan worden verkregen. Voor deze mensen kan de Combinatielening mogelijks nog een interessante oplossing met zich meebrengen.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening die kan worden aangevraagd bij het Nationaal Warmtefonds en welke zich volledig richt op duurzame investeringen. Voor deze lening geldt dat ze kan worden aangevraagd voor particulieren met een voldoende inkomen en voor een bedrag van maximaal 27.000 euro. De lening heeft een looptijd variërend van 7 tot maximaal 20 jaar. Is er sprake van een verzamelinkomen welke niet hoger is gelegen dan 60.000 euro? Dan dien je er rekening mee te houden dat er geen rente is verschuldigd. De rente bedraagt dan dus 0 procent.

Voor de Energiebespaarlening geldt dat ze enkel en alleen aan te vragen valt door mensen die zowel eigenaar als bewoner zijn van de woning waarvoor de aanvraag wordt ingediend. Hou er verder eveneens rekening mee dat er geen sprake mag zijn van een negatieve BKR-codering. De aflossing van het krediet gebeurt maandelijks op annuïtaire basis. Extra boetevrij aflossen is altijd mogelijk.

Duurzaamheidslening

Een tweede mogelijkheid om tegen financieel gunstige voorwaarden geld te kunnen lenen voor duurzame investeringen wordt aangeboden onder de vorm van de Duurzaamheidslening. Door middel van deze lening wordt particulieren de mogelijkheid geboden om geld te lenen uit een speciaal fonds met als doel om de woning energiezuiniger te maken. Het kan hierbij dan onder meer gaan om investeringen die betrekking hebben tot:

  • Een zuinige verwarmingsinstallatie;
  • Gevel-, dak- of vloerisolatie;
  • HR++ glas;

De bovenstaande investeringen kunnen er niet alleen voor zorgen dat de woning in haar geheel duurzamer wordt gemaakt, daarnaast kunnen de vaste kosten worden verlaagd en is het mogelijk om het wooncomfort te verbeteren. Voor de duurzaamheidslening geldt dat ze standaard een kredietbedrag voorziet van (maximaal) 7.500 euro. Hiervoor geldt een looptijd van maximaal 10 jaar. Voor grotere bedragen is een langere looptijd mogelijk tot 15 jaar. De Duurzaamheidslening kan worden afgesloten voor een kredietbedrag variërend van 2.500 tot 25.000 euro. Voor de rente geldt dat ze gedurende de volledige looptijd van de lening is vastgesteld.

Waarom zonnepanelen ook interessant zijn zonder subsidie

De subsidie op zonnepanelen mag dan door de jaren heen behoorlijk zijn afgebouwd, de stimuleringsmaatregelen die door onze overheid in het leven zijn geroepen onder de vorm van bijvoorbeeld de Energiebespaarlening zorgen er nog steeds voor dat er kan worden gerekend op een interessant voordeel. Ook het verdwijnen van de BTW op zonnepaneleninstallaties vanaf 2023 en de zogenaamde salderingsregeling zorgen nog steeds voor enkele zeer aantrekkelijke, extra voordelen.

Sowieso kan een investering in zonnepanelen zelfs zonder ook maar enige vorm van subsidie nog steeds interessant zijn. De algemene verwachting is namelijk dat de trend van stijgende stroomkosten zich ook in de aankomende jaren alleen maar zal gaan verder zetten. Dit betekent dat de vaste kosten voor energie alleen maar verder zullen oplopen. Een investering in zonnepanelen is er dan ook één die je niet alleen tegenwoordig, maar zeker ook in de toekomst op aantrekkelijke financiële voordelen zal komen te staan. Dit zelfs wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd of volledig verdwijnt.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!