Zonnepanelen kopen

Alle informatie over zonnepanelen kopen vind je in onze kennisbank

Alles over zonnepanelen kopen

Lees alles wat je moet weten voordat je zonnepanelen koopt

Zonnepanelen kopen: bespaar en verduurzaam

Zonnepanelen kopen is de voorbije jaren ontzettend populair geworden. Dit niet alleen omdat mensen steeds vaker bereid zijn om hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van onze planeet, maar ook omdat er op deze manier natuurlijk heel wat kan worden bespaard op de vaste (energie)lasten. Zonnepanelen aanschaffen is echter uiteraard iets wat je niet zomaar elke dag doet. Dit zorgt ervoor dat je er goed aan doet om eerst even grondig na te gaan welke zonnepaneleninstallatie voor jou nu precies het meest geschikt is. Door aandacht te besteden aan de informatie op deze pagina weet je precies waar op te letten bij het kopen van zonnepanelen.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!
Financiering zonnepanelen

Zonnepanelen kopen, waar let je op?

Door de jaren heen zijn zonnepanelen in tal van verschillende uitvoeringen op de markt verschenen. Dit heeft er enerzijds voor gezorgd dat er door iedereen een geschikte installatie kan worden aangekocht terwijl het anderzijds als gevolg heeft gehad dat het maken van een keuze enigszins wordt bemoeilijkt. Voor veel mensen geldt dan ook dat ze door de bomen het bos niet meer zien. In ieder geval, de belangrijkste aandachtspunten bij zonnepanelen aanschaffen ontdek je hieronder.

Vermogen

Het vermogen van zonnepanelen is één van de belangrijkste aandachtspunten bij de aankoop. Des te meer vermogen zonnepanelen hebben, des te meer stroom ze weten op te wekken. Voor de meest gangbare zonnepanelen geldt dat ze beschikken over een vermogen van 400 Wattpiek (Wp) per paneel. Dit gezegd hebbende is het eveneens een mogelijkheid om te kiezen voor zonnepanelen die beschikken over een groter of lager vermogen. Zonnepanelen met een hoger vermogen zijn in staat om meer stroom op te wekken, maar zullen in aankoop ook een stuk duurder zijn.

Rendement

Het spreekt voor zich dat je graag zal willen kunnen rekenen op het meest optimale rendement bij het kopen van zonnepanelen. Dat rendement wordt in de praktijk ook wel de efficiency genoemd. Het gemiddelde rendement waar je op kan rekenen bij zonnepanelen is gelegen tussen de 15 en 22 procent. Dit betekent dat een zonnepaneel over de mogelijkheid beschikt om tussen de 15 en 22 procent van het opgevangen zonlicht om te zetten in elektriciteit. Het wordt omwille van deze reden aangeraden om zonnepanelen te kopen met een hoge efficiency. Hou er wel rekening mee dat het rendement eveneens afhankelijk is van het aantal zonuren, de oriëntatie van het dak, etc.

Soort paneel

Hou er bij zonnepanelen kopen eveneens rekening mee dat er een keuze dient te worden gemaakt uit verschillende soorten exemplaren. Meer concreet is het mogelijk om een keuze te maken tussen de mogelijkheden die je hieronder aantreft:

De meest populaire zonnepanelen op de markt zijn de monokristallijn zonnepanelen. In het merendeel van de gevallen kiezen mensen dan ook voor het gebruik van deze panelen.

Kosten

Bij zonnepanelen kopen zal je uiteraard ook altijd even stil willen blijven staan bij de financiële kant van de zaak. Hierbij is het van belang om niet alleen maar te kijken naar de prijs van de zonnepanelen, maar ook naar de prijs per Wp. Voor Wp geldt dat ze staat voor het zogenaamde energievermogen welke een zonnepaneel kan opwekken door zonlicht om te zetten. Gemiddeld is er sprake van een prijs per Wp van tussen de 1,40 en 2,50 euro. Uiteraard is het ook belangrijk om een goede inschatting te kunnen maken van de kostprijs van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie. Wat dit betreft kan je rekening houden met een prijskaartje variërend van 4.250 tot 14.500 euro. In deze prijs zijn ook de kosten voor de installatie van de panelen inbegrepen. De exacte kosten die je moet betalen voor jouw zonnepanelen zullen worden bepaald door het type zonnepanelen waar gebruik van wordt gemaakt, het vermogen waarover ze beschikken, etc.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Bij zonnepanelen kopen moet je uiteraard ook even grondig nadenken over het aantal zonnepanelen waar je behoeften aan hebt. Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt wordt in de praktijk bepaald door verschillende factoren:

 • Het energieverbruik;
 • Het vermogen van de zonnepanelen;
 • De dakoppervlakte;

Hou er verder ook rekening mee dat zonnepanelen aangekocht kunnen worden in verschillende formaten. De formaten waar je een keuze tussen kan maken zijn:

 • Zonnepanelen met groot formaat van 195 x 100 centimeter;
 • Zonnepanelen met standaard formaat van 165 & 100 centimeter;
 • Zonnepanelen met klein formaat van 150 x 100 centimeter;
 • CIS zonnepanelen van ongeveer 125 x 100 centimeter;

Beschik je over een dak met een grote oppervlakte? In dat geval is het aan te raden om over te gaan tot het kopen van grote zonnepanelen. Deze beschikken immers over een hoog rendement evenals over een groter vermogen. Hierdoor zal je in totaal minder zonnepanelen moeten plaatsen op het dak van je woning.

Het merk zonnepaneel

Zonnepanelen aanschaffen doe je uiteraard met als doel om er gedurende een lange periode gebruik van te kunnen maken. De kwaliteit waar je bij jouw installatie op kan rekenen is voor een niet onaanzienlijk deel afhankelijk van het merk dat ze op markt heeft gebracht. Bij voorkeur kies je er dan ook voor om gebruik te gaan maken van zonnepanelen van gekende A-merken. Deze mogen dan iets duurder zijn in aanschaf, je kan wel rekenen op een zeer betrouwbare kwaliteit. Enkele voorbeelden van A-merken zijn SolarWatt, SunPower en Trina Solar.

Voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen geniet vandaag de dag een bijzondere populariteit en dat is niet zomaar. Er zijn dan ook tal van verschillende voordelen waar je als eigenaar van een zonnepaneleninstallatie op kan rekenen. Het gaat hierbij meer bepaald om de voordelen die je hieronder aantreft:

 • Je draagt bij aan een beter milieu;
 • Je energiefactuur kan worden verlaagd;
 • Je woning krijgt een gunstiger energielabel;
 • De waarde van je woning wordt verhoogd;

Bovendien is het zo dat er vanaf het jaar 2023 sprake is van 0 procent btw op zonnepanelen. Wil jij ook graag kunnen genieten van deze interessante voordelen? Dan is zonnepanelen kopen dus het overwegen waard.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!