Kosten zonnepanelen

Alle informatie over de kosten van zonnepanelen vind je in onze kennisbank

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

Een zonnepaneel van 300 wattpiek kost doorgaans tussen de €300 en €600 inclusief installatie

Wat kan ik verwachten?

Een zonnepaneel van 300 wattpiek is vaak het standaard zonnepaneel. Veel installateurs zullen echter ook zonnepanelen aanbieden met een vermogen van 400 wattpiek. Deze panelen zijn over het algemeen van hoge kwaliteit en hebben een hogere opbrengst dan standaard zonnepanelen met een vermogen van 300 wattpiek.

Zonnepanelen kosten?

Een pakket van 10 zonnepanelen met een vermogen van 300 wattpiek kosten gemiddeld €3.000-€6.000 inclusief materiaal en installatie. Wanneer je panelen van 400 wattpiek wilt laten installeren kost dat gemiddeld €6.000-€9.000. De opbrengst van jouw zonnepanelen zal aanzienlijk hoger zijn met 400 wattpiek.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!
Kosten zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen worden door vele huishoudens in Nederland gebruikt om zelf elektriciteit op te wekken. Maar wat zijn de kosten van zonnepanelen, wat leveren ze op en hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig? Op deze pagina bespreken we deze vragen en nog veel meer om je te informeren over de investering in zonnepanelen.

Gemiddelde kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van de panelen, het merk, de kwaliteit en de installateur. Gemiddeld liggen de kosten van zonnepanelen inclusief installatie tussen de €1,00 en €2,00 per wattpiek (Wp). Dit betekent dat een typisch zonnepaneel van 300 Wp ongeveer €300 tot €600 kan kosten met installatie. De kosten van de omvormer, bekabeling en montagemateriaal zijn hier ook inbegrepen.

Inwonende(n) Gem. verbruik per jaar Totaal vermogen Aantal panelen (300 WP) Gem. prijs incl. montage
1 1.900 kWh 3000 WP 10 €3.000 – €5.400
2 3.000 kWh 4500 WP 12 €3.600 – €7.500
3 3.600 kWh 6000 WP 15 €4.500 – €6.750
4 4.500 kWh 6325 WP 20 €6.000 – €9.000
5 7.500 kWh 7800 WP 26 €7.800 – €11.700

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. De daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen, de oriëntatie, hellingshoek van het dak en eventuele schaduwval. Eén zonnepaneel levert gemiddeld tussen de 300 kWh en 400 kWh per jaar op afhankelijk van het vermogen. Dit betekent dat je met een installatie van 10 zonnepanelen een jaarlijkse opbrengst zal hebben van ongeveer 3000 kWh tot 4000 kWh. De opgewekte stroom kan direct in huis worden gebruikt en eventuele overschot kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet waardoor je hier geld voor terug krijgt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De benodigde hoeveelheid zonnepanelen hangt af van het elektriciteitsverbruik van jouw huishouden. Om een schatting te maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, kun je kijken naar je jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh) en de gemiddelde opbrengst per zonnepaneel. Een installateur kan je helpen bij het berekenen van de juiste capaciteit van het zonnepanelensysteem dat past bij jouw energiebehoefte. Gemiddeld gezien kiezen gezinnen van 2 of 3 personen er vaak voor om 10 tot 15 zonnepanelen op het dak te laten installeren.

0% BTW op zonnepanelen

Dankzij de nieuwe regeling van 0% btw op zonnepanelen is zonnepanelen kopen nu nog goedkoper! Er hoeft geen btw betaald te worden op zowel de aanschaf, installatie als levering van zonnepanelen. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker waardoor meer mensen kiezen voor zonne-energie. 

Salderingsregeling

De Salderingsregeling is een regeling waarbij de opgewekte elektriciteit die je niet direct gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hierdoor wordt de energiemeter teruggedraaid. Op momenten dat je meer elektriciteit verbruikt dan je zonnepanelen opwekken, zal het overschot worden teruggeleverd aan het net.

Stroom terug leveren

Als je zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan je zelf verbruikt, kun je deze stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier vergoedt jou vervolgens voor de teruggeleverde energie. De vergoeding kan verschillen per energieleverancier, dus het is raadzaam om verschillende aanbiedingen te vergelijken.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van de investeringskosten, de opbrengst en de energieprijs. Over het algemeen ligt de gemiddelde terugverdientijd van een zonnepanelensysteem in Nederland tussen de 5 en 10 jaar. Na deze periode begin je daadwerkelijk geld te verdienen aan jouw zonnepanelen.

Zonnepanelen vergelijken

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar op de markt, waaronder monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en prijsklasse. Het is raadzaam om zonnepanelen te vergelijken op basis van hun vermogen, efficiëntie, garantie en prijs om de beste keuze te maken die past bij jouw behoeften en budget.

  • Monokristallijne zonnepanelen: Deze panelen hebben een uniform zwart uiterlijk en een hogere efficiëntie in vergelijking met polykristallijne panelen. Ze zijn meestal duurder, maar leveren ook een hogere opbrengst op.
  • Polykristallijne zonnepanelen: Deze panelen hebben een blauw uiterlijk en zijn vaak iets goedkoper dan monokristallijne panelen. Ze hebben een iets lagere efficiëntie, maar bieden nog steeds goede prestaties.
  • Dunne film zonnepanelen: Dunne film panelen zijn flexibeler en lichter dan kristallijne panelen. Ze hebben een lagere efficiëntie, maar presteren beter bij diffuus licht en kunnen interessant zijn voor specifieke installaties.
  • Glas-glas zonnepanelen: Deze panelen hebben een extra laag glas aan de achterkant, wat zorgt voor een verbeterde duurzaamheid en levensduur. Ze zijn over het algemeen duurder, maar bieden een hogere betrouwbaarheid.

Installateurs vergelijken

Bij het kiezen van zonnepanelen is het ook belangrijk om verschillende installateurs te vergelijken. Kijk naar hun ervaring, referenties, certificeringen en de kwaliteit van hun installaties. Vraag offertes aan en laat meerdere installateurs een voorstel doen. Zo kun je niet alleen de kosten vergelijken, maar ook de service en kwaliteit.

Het is raadzaam om zowel de kosten als de kwaliteit van de zonnepanelen en installatie in overweging te nemen bij het maken van een beslissing. Investeer in hoogwaardige zonnepanelen die lang meegaan en laat ze professioneel installeren om de beste resultaten te behalen en te genieten van de voordelen van zonne-energie.

Zonnepanelen zijn niet alleen een duurzame investering, maar kunnen ook aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening. Met de juiste keuzes en een goede installatie kun je niet alleen je eigen energie opwekken, maar ook bijdragen aan een groenere toekomst. Neem de tijd om de mogelijkheden te onderzoeken, offertes aan te vragen en advies in te winnen bij professionals, zodat je de beste oplossing voor jouw situatie kunt vinden.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!