Opbrengst zonnepanelen

Alle informatie over de opbrengst van zonnepanelen vind je in onze kennisbank

Wat is de opbrengst van een zonnepaneel?​

Een zonnepaneel van 300 wattpiek levert doorgaans 255 kWh per jaar​

Wat is de opbrengst?​

Een zonnepaneel levert ongeveer 1kWh op per wattpiek aan vermogen. Het vermogen wordt echter maar voor zo’n 85% benut afhankelijk van diverse factoren. Bij 10 zonnepanelen op je dak kom je op 3000 wattpiek aan vermogen levert dit zo’n 2550 kWh op aan stroom.

Hoeveel vermogen?

Een pakket van 10 zonnepanelen met een vermogen van 300 wattpiek kost gemiddeld €3.000-€6.000 inclusief materiaal en installatie. Wanneer je panelen van 400 wattpiek wilt laten installeren kost dat gemiddeld €6.000-€9.000. De opbrengst zal aanzienlijk hoger zijn met 400 wattpiek.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!
Opbrengst zonnepanelen

Indien je op het punt staat om te gaan investeren in zonnepanelen spreekt het voor zich dat je altijd een goed beeld zal willen hebben van het (gemiddelde) rendement dat zonnepanelen hebben. Er zijn twee factoren die bepalend zijn voor dat rendement. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Het totale vermogen van de zonnepanelen waarover je beschikt;
  2. De benutte capaciteit van de zonnepanelen;

Het totale vermogen van zonnepanelen wordt berekend door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het vermogen waar per paneel sprake van is. Wat de benutte capaciteit van de zonnepanelen betreft is het vooral van belang om te weten dat zonnepanelen niet constant elektriciteit weten te leveren volgens hun piekvermogen. Gemiddeld benutten ze dan ook ongeveer 85 procent van hun capaciteit. In ieder geval, wil je graag alles te weten komen over de opbrengst waar je op kan rekenen met zonnepanelen? Blijf dan zeker verder lezen!

 

Opbrengst berekenen

De opbrengst van zonnepanelen berekenen hoeft helemaal niet zo complex te zijn als je mogelijks zou vermoeden, in tegendeel. Bij het uitvoeren van een dergelijke berekening is het wel noodzakelijk om aandacht te besteden aan twee verschillende factoren. Het gaat hierbij meer concreet om:

  1. Het totale vermogen waar je zonnepaneleninstallatie over beschikt;
  2. De benutte capaciteit van de zonnepanelen;

Wat het totale vermogen betreft, deze wordt berekend door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen door het vermogen waar elk paneel over beschikt. Voordat je over gaat tot het aanschaffen van een (nieuwe) zonnepaneleninstallatie is het altijd van cruciaal belang om te berekenen hoeveel vermogen er is vereist om je jaarlijkse stroomverbruik in te kunnen dekken. Wil je de opbrengst van een bestaande installatie controleren? Dan kan je daarvoor uiteraard de informatie van de installateur raadplegen.

Ook de benutte capaciteit van je zonnepanelen is van cruciaal belang om het totale rendement van zonnepanelen te kunnen berekenen. Voor zonnepanelen geldt dat ze er bekend om staan niet stelselmatig elektriciteit te kunnen leveren volgens hun zogenaamde piekvermogen in Wattpiek (Wp). Gemiddeld is het dan ook zo dat je kan rekenen op een capaciteit van ongeveer 85 procent. Dit betekent dat je voor elke 1 Wp aan vermogen kan rekenen op 0,85 kWh aan elektriciteit.

Voorbeeldberekening: 12 zonnepanelen van 300wp (3600wp) x 0,85 = 3060kWh

Hou er wat bovenstaande betreft wel altijd rekening mee dat sommige zonnepanelen meer van hun capaciteit weten te benutten dan andere. Verschillende invloed factoren zijn hier (mede) voor bepalend. Denk hierbij niet alleen aan de zoninstraling, maar ook aan bijvoorbeeld de oriëntatie van de zonnepanelen en de hellingshoek waarvan sprake is. Ook het type zonnepaneel waar gebruik van wordt gemaakt evenals de kwaliteit zijn uiteraard mee bepalende factoren.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!