PVT zonnepanelen

Alle informatie over PVT zonnepanelen vind je in onze kennisbank

Een systeem met PVT zonnepanelen bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Het gaat hierbij om de combinatie van traditionele zonnepanelen samen met de zogenaamde zonnecollectoren van een zonneboiler. Ze zorgen niet alleen voor de opwekking van stroom, maar ook van warmte. Als je van plan bent om een dergelijk systeem te kopen kan je daarbij een keuze maken tussen:

  1. De klassieke PVT zonnepanelen;
  2. Warmtepomppanelen;

Beschik je over een relatief kleine dakoppervlakte waardoor er onvoldoende plaats is voor zowel zonnepanelen als een zonneboiler? Wil je bovendien graag tegelijkertijd zoveel mogelijk energie uit een zo klein mogelijke oppervlakte kunnen halen? Dan is de keuze voor klassieke PVT zonnepanelen het interessantst. Voor zogenaamde warmtepomppanelen geldt dat ze de meest geschikte keuze vormen wanneer er sprake is van een lage temperatuurverwarming in je woning en je woning goed is geïsoleerd. Uiteraard dient er ook sprake te zijn van voldoende ruimte voor zowel een warmtepomp als een omvormer.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!
PVT zonnepanelen

Rendement PVT zonnepanelen

Eén van de kenmerkende eigenschappen waar PVT zonnepanelen over beschikken heeft betrekking tot het feit dat ze ook over een koelvermogen beschikken. Dit koelvermogen zorgt ervoor dat het zonnepaneel niet te warm wordt wat als gevolg heeft dat het rendement met zo’n 20 procent toeneemt. Dit heeft als gevolg dat PVT-zonnepanelen over de mogelijkheid beschikken om (minstens) 20 procent meer stroom te produceren in vergelijking met traditionele zonnepanelen die niet over een koeling beschikken.

PVT zonnepanelen kosten

Wil je graag PVT zonnepanelen kopen? Dan zal je uiteraard over een goed beeld willen beschikken van de gemiddelde kosten die verbonden zijn aan een dergelijke installatie. Je kan er bij dit type van panelen op rekenen dat er sprake is van een gemiddeld kostenplaatje van zo’n 900 euro per vierkante meter. Dit is exclusief de kostprijs voor de installatie. Een compleet systeem bestaande uit zes PVT-panelen en een warmtepomp zal een gemiddeld kostenplaatje hebben dat is gelegen tussen de 20.000 en 25.000 euro. De kostprijs van de installatie is hierbij eveneens inbegrepen.

PVT zonnepanelen kopen

Wil je graag PVT zonnepanelen kopen? Dan dien je daarbij dus een keuze te maken tussen twee verschillende types panelen. We maken hierbij een onderscheid tussen de traditionele PVT exemplaren en de relatief nieuwe warmtepompexemplaren. De eigenschappen van de traditionele exemplaren zijn de volgende:

  • Ze wekken zowel elektriciteit als warmte op voor sanitair water;
  • Ze wekken tijdens de zomer meer stroom op in vergelijking met klassieke zonnepanelen;
  • Ze zijn ook perfect te gebruiken bij minder goed geïsoleerde woningen;

Voor de warmtepomppanelen geldt dat ze weer over hun eigen, specifieke eigenschappen en voordelen beschikken. In eerste instantie wekken ook zij zowel elektriciteit als warmte op voor sanitair water en de warmtepomp. Voor deze panelen geldt dat ze zowel tijdens de zomer als tijdens de winter zowel ’s nachts als overdag renderen. Tot slot zijn ze eveneens geschikt voor elk daktype.

Voordelen PVT zonnepanelen

Eén van de belangrijkste redenen om te kiezen voor PVT zonnepanelen is terug te vinden in het feit dat ze zowel stroom als warmte weten op te wekken. De totale energieopbrengst waar je bij een dergelijk systeem op kan rekenen ligt bovendien zomaar even 40 procent hoger dan bij traditionele zonnepanelen het geval is. Enkele andere interessante voordelen waar je op kan rekenen bij het kopen van een dergelijke installatie zijn:

  • Het wordt mogelijk om gasvrij te verwarmen;
  • Er wordt een volledige benutting van de dakoppervlakte gerealiseerd;
  • Gecombineerd met een warmtepomp kunnen hybride panelen ook koelen;

Wanneer je een systeem met hybride zonnepanelen combineert met een warmtepomp is het ook mogelijk om ermee te koelen. Het systeem werkt dan als het ware omgekeerd. De warmtepomp zal dan immers warmte onttrekken aan de woning om ze naar buiten af te gaan voeren via de panelen.

Nadelen PVT zonnepanelen

PVT zonnepanelen kopen brengt niet alleen maar voordelen met zich mee. Er zijn dan ook verschillende nadelen waar je ook graag rekening mee zal willen houden. Enkele van de belangrijkste nadelen waar je bij deze panelen rekening mee moet houden zijn de onderstaande:

  • PVT zonnepanelen zijn op moment van schrijven zeker niet goedkoop;
  • De collectoren en de panelen zijn met elkaar verbonden;

Ondanks het feit dat een systeem bestaande uit PVT zonnepanelen zich kenmerkt door een prima levensduur moet gezegd dat er wel één belangrijk punt hier een negatieve impact op kan hebben. Het gaat hierbij dan specifiek om het feit dat de collectoren en de panelen met elkaar verbonden zijn. Met andere woorden, ontstaat er een probleem of schade aan één van de twee onderdelen? Dan zal dat ook altijd een impact hebben op de werking van het andere onderdeel.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!