BTW op zonnepanelen

Alle informatie over de BTW op zonnepanelen vind je in onze kennisbank

Regels zonnepanelen

Betaal je nog btw over zonnepanelen?

In april van het jaar 2022 werd er door Staatssecretaris Van Rij voor gekozen om een internetconsultatie te houden. Het doel van deze internetconsultatie had betrekking tot de toepassing van een BTW-nultarief voor wat de levering evenals plaatsing van een systeem met zonnepanelen betreft. Met ingang van 1 januari 2023 is de BTW op zonnepaneleninstallaties in Nederland volledig weggevallen. Ben je benieuwd om de voorwaarden te weten te komen welke gelden voor de 0% BTW op zonnepanelen? De informatie op deze pagina vertelt er je alles over.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!
Wet- en regelgeving zonnepanelen

0% BTW op zonnepanelen 2023

Dat zonnepanelen BTW vrij zijn vanaf het jaar 2023 zorgt ervoor dat de kostprijs van een complete installatie aanzienlijk lager is komen te liggen. Je dient er wel rekening mee te houden dat er hier een aantal voorwaarden aan verbonden zijn. Wil jij ook graag kunnen rekenen op 0% BTW op de aanschaf van je zonnepanelen? Zorg er dan voor dat je weet te voldoen aan de hieronder aangehaalde voorwaarden:

  • De regeling is er voor alle particulieren evenals voor woningcorporaties en huurondernemers;
  • Het BTW-nultarief geldt uitsluitend voor zonnepanelen welke zich op of aan de woning bevinden of in de directe nabijheid daarvan;
  • Hou er rekening mee dat niet elk type zonnepaneel in aanmerking komt voor deze regeling;

Wat dit laatste betreft moet je er aandachtig voor zijn dat het wegvallen van de BTW uitsluitend geldt voor zonnepanelen die ingezet worden voor de opwekking van elektriciteit uit zonlicht. Voor andere (aanverwante) producten zoals zonnedakpannen, fotovoltaïsche warmtepompen evenals zonneboilers geldt dat ze dus (op moment van schrijven) buiten deze regeling vallen.

Waarom afschaffing BTW op zonnepanelen?

Dat zonnepanelen BTW vrij zijn gemaakt heeft gezorgd voor twee belangrijke voordelen. In eerste instantie was er natuurlijk het feit dat elke eigenaar van een zonnepaneleninstallatie als kleine energieleverancier moest worden bestempeld. Dit zorgde ervoor dat de Belastingdienst met een aanzienlijke administratieve verplichting werd opgezadeld. Als gevolg hiervan stapelden de dossiers zich op waardoor ze vaak pas laattijdig werden behandeld. Daarenboven was het ook zo dat particulieren af te rekenen kregen met allerhande BTW-verplichtingen. Het nieuwe BTW-nultarief heeft ervoor gezorgd dat particulieren vanaf 2023 BTW-vrij kunnen investeren in zonnepanelen.

Naast bovenstaande is er nog een tweede reden waarom het BTW-nultarief werd ingevoerd. Op deze manier hoopt de overheid namelijk ook de aankoop van zonnepanelen (verder) te stimuleren. Voor zonnepanelen geldt immers dat ze een cruciale rol spelen in de energietransitie. De verlaging van de BTW van 21 naar 0 procent betekent uiteraard een aanzienlijk verschil. Ondanks het feit dat je de betaalde BTW op zonnepanelen wel terug kon vorderen is het zo dat het verdwijnen ervan voor veel gezinnen toch als een beslissende factor wordt aanzien om te gaan investeren.

Zonnepanelen rendabeler dan ooit

Voor heel wat mensen die willen investeren in zonnepanelen geldt dat ze twijfelen over de rendabiliteit van een dergelijke installatie. Die twijfels zijn echter nergens voor nodig, in tegendeel. We zouden zelfs kunnen stellen dat een investering in zonnepanelen vandaag de dag rendabeler is dan ooit. De onderstaande argumenten zetten deze stelling alleen maar kracht bij.

  1. De keuze voor een zonnepaneleninstallatie is een bijzonder duurzame keuze;
  2. De algemene verwachting is dat de energieprijzen alleen maar zullen blijven stijgen;
  3. De aanschafkosten van zonnepaneleninstallaties zijn door de jaren heen sterk gedaald;
  4. Zonnepanelen zijn door de jaren heen financieel alleen maar interessanter geworden;

Het feit dat een investering in zonnepanelen door de jaren heen alleen maar financieel aantrekkelijker is geworden heeft niet alleen te maken met het wegvallen van de BTW op zonnepanelen vanaf het jaar 2023. Daarnaast zijn er namelijk ook nog tal van andere interessante financiële voordelen waar je op kan rekenen bij een duurzame investering in zonnepanelen. Denk hierbij niet alleen aan de zogenaamde Salderingsregeling, maar ook aan de Energiebespaarlening.

BTW teruggave 2022

Heb je voor het jaar 2023 een zonnepaneleninstallatie aangekocht waar je dus met andere woorden nog BTW op hebt betaald? In dat geval dien je een BTW teruggave aan te vragen om het betaalde BTW-bedrag terug te kunnen krijgen. Hiervoor dien je drie stappen te doorlopen, namelijk:

  • Stap 1: Meld je aan als ondernemer bij de Belastingdienst;
  • Stap 2: Je ontvangt de bevestiging samen met je gebruikersnaam en toegangscode;
  • Stap 3: Je kan de belastingaangifte indienen (binnen max. 6 maanden);

Hou er rekening mee dat de aangifte uitsluitend gedaan kan worden wanneer de zonnepanelen zijn geplaatst en volledig zijn betaald. In ieder geval, voor investeringen die gebeuren vanaf het jaar 2023 is het doorlopen van deze stappen dus niet langer een vereiste.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!