Thuisbatterij aansluiten
Alle informatie over het aansluiten van thuisbatterijen vind je in onze kennisbank
Zonne-energie: wat moet je ermee?
Thuisbatterij voor zonnepanelen
Hoe sluit je een thuisbatterij aan?
Extra opgewekte stroom bewaren voor later? Sluit een thuisbatterij aan!
Je opgewekte stroom opslaan in een thuisbatterij
Het merendeel van de mensen die eigenaar zijn van een woning in Nederland overwegen vandaag de dag om een zonnepaneleninstallatie te laten plaatsen. Wanneer dat eveneens geldt voor jou kan je er daarbij voor kiezen om ook een thuisbatterij te laten plaatsen. Een thuisbatterij plaatsen zorgt ervoor dat de stroom die wordt opgewekt, maar niet onmiddellijk wordt verbruikt tijdelijk kan worden opgeslagen. Op deze manier kan je de hele dag door genieten van jouw opgewekte groene stroom.
Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?
Voor een thuisbatterij aansluiten geldt dat je een keuze kan maken tussen twee verschillende opties. In eerste instantie kan je de aansluiting zelf verzorgen. Dit zorgt ervoor dat je kan besparen op de totale kostprijs van je thuisbatterij, maar heeft wel als nadeel dat je toch best wel over enige kennis dient te beschikken. Het aansluiten van een thuisbatterij dient immers uiteraard zeer correct te gebeuren. In ieder geval, zou jij graag alles te weten willen komen over een thuisbatterij aansluiten? Neem dan zeker en vast de informatie door die je hieronder op deze pagina terug kan vinden.
Hoe thuisbatterij aansluiten?
Ga je zelf je thuisbatterij aansluiten? Dan is het met absolute zekerheid van belang om grondig bij een aantal belangrijke zaken stil te blijven staan. Voor een correcte werking is het bijvoorbeeld essentieel dat je eerst de omvormer en de thuisbatterij gaat aansluiten op de zekeringkast. Vervolgens installeer je een zogenaamd omschakelrelais. Deze zorgt ervoor dat er automatisch kan worden gewisseld tussen stroom afkomstig van het net en stroom die wordt aangeleverd vanuit de thuisbatterij. Dit is ontzettend belangrijk voor het moment waarop de netspanning wegvalt of indien er iets mis gaat in de thuisbatterij. Het spreekt bovendien voor zich dat je tijdens een thuisbatterij aansluiten altijd de stroom uit moet zetten. Op deze manier kan je eventueel gevaar preventief aanpakken.
Let op! Het plaatsen van nieuwe bedrading brengt de nodige, niet onaanzienlijke gevaren met zich mee. Omwille van deze reden mag je dit ook onder geen beding zelf doen. Bij een thuisbatterij aansluiten is er in veel gevallen behoeften aan nieuwe bedrading. Het inschakelen van een ervaren elektricien zorgt ervoor dat je ook wat dit betreft kan rekenen op een feilloze installatie of plaatsing.
Het programmeren van de thuisbatterij
Ook een niet onbelangrijk gegeven om aandacht aan te besteden bij een thuisbatterij plaatsen is de vereiste programmatie waarvan sprake is. Rekening houdende met het ogenblik waarop de stroom het voordeligst is in je regio is het mogelijk om bijvoorbeeld tijden in te stellen voor het op- en ontladen. Wordt er voor jouw thuisbatterij gebruik gemaakt van een mobiele app? Dan kan je hiermee normaal ook de instellingen aanpassen waarvan sprake is voor jouw thuisaccu.
Waar thuisbatterij aansluiten?
Een belangrijk punt om aandacht aan te besteden bij een thuisbatterij plaatsen heeft te maken met de locatie in huis waar deze zich dient te bevinden. Voor een thuisbatterij geldt dat er behoeften is aan een locatie die niet alleen koel, maar ook droog is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de garage in je huis. Hou er bovendien rekening mee dat een thuisbatterij ook vrij groot kan uitvallen. Omwille van deze reden is het dan ook een vereiste om voldoende ruimte te voorzien.
Ongeveer 1 vierkante meter ruimte is in ieder geval aangewezen. Sta er daarnaast ook altijd bij stil dat thuisbatterijen uitsluitend aan een muur gemonteerd kunnen worden wanneer deze over voldoende stevigheid beschikt. Onderschat het gewicht van een dergelijke accu dan ook zeker niet. In de praktijk bedraagt ze dan ook niet zelden al snel 75 kilogram (of meer).
Specialist inhuren
Wat een thuisbatterij plaatsen en aansluiten betreft beschik je over de mogelijkheid om een keuze te maken tussen twee verschillende mogelijkheden. In eerste instantie kan je ervoor kiezen om de plaatsing en aansluiting volledig zelf te doen. Dit gezegd hebbende geven heel wat mensen toch de voorkeur aan een specialist inhuren. Het laten plaatsen van je thuisbatterij door een ervaren specialist zorgt ervoor dat je kan rekenen op enkele interessante voordelen zoals bijvoorbeeld:
- Je profiteert van gericht advies;
- Er is altijd sprake van prijzen op maat;
- Je kan doorgaans rekenen op een hoogwaardige thuisbatterij;
- Er is sprake van een verlaagd BTW-tarief;
Voor heel wat mensen geldt dat ze bij de plaatsing van hun zonnepanelen en dus ook bij het voorzien van een thuisbatterij liever niets aan het toeval over willen laten. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je thuisbatterij plaatsen uitbesteden aan een ervaren installateur altijd meer dan de moeite waard is om op z’n minst te overwegen.