Thuisbatterij zonnepanelen
Alle informatie over thuisbatterijen voor zonnepanelen vind je in onze kennisbank
Zonne-energie: wat moet je ermee?
Thuisbatterij voor zonnepanelen
Een batterij voor zonnepanelen?
Sla je eigen zonne-energie op met een thuisbatterij
Thuisbatterij slaat jouw energie op voor later
De meeste mensen die van plan zijn om een systeem met zonnepanelen te laten plaatsen kiezen er daarbij eveneens voor om een thuisbatterij te voorzien. Voor een dergelijke batterij geldt dat ze doorgaans over een grote opslagcapaciteit beschikt waardoor stroom die niet meteen wordt verbruikt tijdelijk kan worden opgeslagen. Vervolgens kan de groene stroom dan op een later ogenblik alsnog worden gebruikt. Is er geen sprake van de aanwezigheid van een dergelijke thuisaccu? In dat geval wordt de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen en niet direct wordt verbruikt teruggeleverd aan het stroomnet.
Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?
Wat is een thuisbatterij?
Het kopen van een thuisbatterij voor zonnepanelen zorgt ervoor dat je kan genieten van een extra belangrijk voordeel bij het gebruik van zonnepanelen. Zoals in de inleiding hierboven al werd aangegeven wordt stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen en welke niet instant wordt verbruikt teruggeleverd aan het stroomnet. Dat kan echter ook anders. Wanneer er sprake is van een aanwezige thuisbatterij kan die stroom immers eenvoudig worden opgeslagen op een thuisbatterij. Op deze manier kan je ze bewaren om er op een later tijdstip gebruik van te maken wanneer er bijvoorbeeld op dat moment mogelijks onvoldoende energie wordt opgewekt om aan de actuele behoefte te kunnen voorzien. Op deze manier gaat er geen opgewekte groene stroom ‘verloren’.
Volledig onafhankelijk
Veel mensen stellen zich de vraag of ze door het voorzien van een thuisbatterij volledig onafhankelijk kunnen worden. Het klimaat waarvan sprake is hier in Nederland zorgt er helaas voor dat, dat niet mogelijk is. Het zijn de maanden november tot en met februari die op dit vlak een niet onbelangrijk probleem vormen. Zonnepanelen leveren in deze maanden te weinig capaciteit om de thuisbatterij van je zonnepanelen volledig op te kunnen laden. In principe is het zo dat er in ons land sprake is van een gemiddelde maximale onafhankelijkheid van ongeveer 70 procent. Ondanks het feit dat je dus niet volledig onafhankelijk kan worden is dit percentage uiteraard wel allesbehalve onaanzienlijk.
Soorten thuisbatterijen voor zonnepanelen
Gebruikmaken van een thuisbatterij voor zonnepanelen is zeker en vast interessant. Dat hebben de aangehaalde voordelen eerder op deze pagina je ongetwijfeld al duidelijk gemaakt. Dit gezegd hebbende is het zo dat er bij het kopen van een dergelijke thuisbatterij rekening mee dient te worden gehouden dat er verschillende soorten accu’s bestaan. De verschillende soorten die er op de markt zijn terug te vinden hebben we hieronder alvast even in een handig overzicht geplaatst.
Lithium-ion accu
De meeste mensen die een accu voor zonnepanelen aanschaffen kiezen voor een lithium-ion accu. Voor deze batterijen voor zonnepanelen geldt dat ze hun populariteit te danken hebben aan onder meer hun aanzienlijke opslagcapaciteit, de lange levensduur evenals het grote aantal laadcycli waarvan sprake is. Dit is in ieder geval in de praktijk de meest voor de hand liggende keuze.
Zoutwateraccu
Zoutwateraccu’s zijn vrij nieuw en vormen een milieuvriendelijk(er) alternatief voor de andere soorten batterijen voor zonnepanelen die op de markt zijn terug te vinden. Ze beschikken over de langste levensduur van alle soorten accu’s en kunnen zowel volledig op- als ontladen zonder dat er daarbij sprake is van capaciteitsverlies.
Loodzuuraccu
Bij een accu voor zonnepanelen kopen kan je eveneens kiezen voor een zogenaamde loodzuuraccu. Dit gezegd hebbende is het zo dat deze exemplaren in de praktijk eigenlijk niet echt worden aangeraden. Dat is het gevolg van het feit dat ze over een beperktere levensduur beschikken en bovendien ook slechts deels ontladen kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat ze in combinatie met zonnepanelen toch aanmerkelijk minder interessant zijn te noemen.
Thuisbatterij prijzen
Bij het kopen van een thuisbatterij spreekt het voor zich dat je, je ook graag even zal willen verdiepen in de thuisbatterij prijzen waarvan sprake is. De gemiddelde aankoopprijs voor een accu voor zonnepanelen is gelegen rond de 1.000 euro per kWh. De plaatsingskosten zijn in deze prijs inbegrepen. De exacte kostprijs waar een thuisbatterij over beschikt wordt bepaald door verschillende factoren, namelijk:
- De capaciteit waar de accu over beschikt;
- De kwaliteit van de thuisbatterij in kwestie;
- Het merk dat de batterij op de markt heeft gebracht;
Beschik je al over een zonnepaneleninstallatie en laat je pas achteraf een thuisaccu plaatsen? Hou er dan rekening mee dat er ook nog een extra omvormer dient te worden aangekocht. Het spreekt voor zich dat ook deze nog een bepaalde meerprijs met zich mee zal brengen.
Thuisbatterij vermogen berekenen voor zonnepanelen
Wil je graag het vereiste vermogen berekenen waar jouw thuisbatterij voor zonnepanelen over dient te beschikken? Hiervoor bestaat een vrij eenvoudige formule. Je dient er namelijk gewoon voor te kiezen om elke individuele kWp van je zonnepaneleninstallatie te vermenigvuldigen met 1 à 1,5 kWh. Let wel, door deze berekening uit te voeren wordt er een degelijke inschatting gemaakt van de benodigde capaciteit. Wil je er echt honderd procent zeker van kunnen zijn dat je kiest voor de correcte grootte van je thuisbatterij voor zonnepanelen? In dat geval wordt het aangeraden om het vereiste vermogen te laten berekenen door een ervaren installateur.