Zonnepanelen op het dak
Alle informatie over zonnepanelen op het dak vind je in onze kennisbank
Zonnepanelen type dak
Hoeveel zonnepanelen?
Hoeveel zonnepanelen passen op het dak?
Op een gemiddeld dak in Nederland kunnen ongeveer 20 zonnepanelen worden geplaatst
Wat kan ik verwachten?
Zonnepanelen op het dak van je woning voorzien is omwille van verschillende redenen een interessante keuze om te maken. Niet alleen vergroot je op deze manier de duurzaamheid van je woning, daarnaast kan je ook een aantrekkelijke besparing op je vaste kosten realiseren. Bijkomend voordeel is dat een zonnepaneleninstallatie ook nog eens zorgt voor een meerwaarde bij verkoop. Voordat je over gaat tot zonnepanelen op dak plaatsen is het echter zo dat er een aantal niet onbelangrijke aandachtspunten zijn om rekening mee te houden. Alles wat je over het plaatsen van zonnepanelen op het dan van je huis moet weten ontdek je meteen hier op deze pagina.
Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?
Zonnepanelen op plat dak
Het belangrijkste voordeel waar je op kan rekenen bij zonnepanelen op een plat dak plaatsen heeft te maken met het feit dat je de oriëntatie eigenlijk zeer eenvoudig kan optimaliseren. Hou er rekening mee dat er gebruik kan worden gemaakt van twee verschillende soorten opstellingen bij het gebruik van montageframes. De twee opstellingen waarvan sprake is zijn de volgende:
- Een landschap opstelling;
- Een portret opstelling;
Wanneer je kiest voor een portret positie zal je kunnen vaststellen dat er meer zonnepanelen naast elkaar zullen passen. Dit gezegd hebbende wordt de ruimte tussen twee rijen wel merkelijk groter. Door te variëren met deze opstellingen en door rekening te houden met de meest optimale oriëntatie en hellingshoek is het mogelijk om een zo optimaal mogelijk rendement na te streven. Dit is een vorm van luxe waar je bij een schuin of hellend dak uiteraard alleen maar van kan dromen.
Zonnepanelen op schuin dak
Een belangrijk voordeel bij zonnepanelen op een schuin dak plaatsen heeft te maken met het feit dat er reeds sprake is van een bepaalde hellingshoek. Deze dient dus niet kunstmatig gecreëerd te worden door middel van een montageframe. Op deze manier kunnen er best wat kosten worden uitgespaard. Dit gezegd hebbende is hier ook een nadeel aan verbonden. Je moet het immers doen met de hellingshoek waar standaard sprake van is. Ze kan dus niet echt geoptimaliseerd worden. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak dient er gebruik te worden gemaakt van:
- Een bepaalde vorm van dakbevestiging zoals bijvoorbeeld dakhaken;
- Aluminium rails welke op de dakbevestiging worden aangebracht;
- De zonnepanelen worden met behulp van speciale klemmen op de rails bevestigd;
Hou er rekening mee dat de benodigde materialen in de praktijk sterk afhankelijk kunnen zijn van het type schuin dak waarover je beschikt. Zo is er bij een bitumen dak bijvoorbeeld een console vereist terwijl er bij golfplaten gebruik wordt gemaakt van een speciale stokschroef. Bij een schuin dak met dakpannen is het zo dat er gebruik wordt gemaakt van RVS of aluminium dakhaken.
Zonnepanelen op dakkapel
Een vraag die in de praktijk veelvuldig wordt gesteld heeft te maken met het feit of je mogelijks zonnepanelen op een dakkapel kan plaatsen. In principe is dit mogelijk. Dit gezegd hebbende wordt het in de praktijk sterk afgeraden. Dit als gevolg van de onderconstructie en het daarmee gepaard gaande risico op verzakking. Voor het merendeel van de dakkapellen geldt dat ze beschikken over een onderconstructie van hout. Een dakkapel draagt in principe alleen diens eigen gewicht evenals dat van de dakbedekking. Waar een dak wel over stevige steunbalken beschikt heeft een dakkapel deze niet. Voor elk zonnepaneel geldt dat ze over een gemiddeld gewicht beschikt van ongeveer 20 kilogram. Plaats je vier panelen op een dakkapel? Dan brengt dat dus reeds een ballast met zich mee van 80 kilogram. Dat is een flink gewicht voor een dakkapel om te dragen.
Hou er naast bovenstaande rekening mee dat er vaak nog extra ballast wordt voorzien om te voorkomen dat de zonnepanelen tijdens een storm wegwaaien. Vaak komt er bij 4 zonnepanelen dan nog een zo’n 120 kilogram bij. Dit brengt het totale gewicht op maar liefst 200 kilogram. Bovendien is ook de speling ten opzichte van de rand van de dakkapel zeer beperkt bij een dakkapel. Ook dit is een niet onbelangrijke factor waar zeker de nodige aandacht aan moet worden besteed. Alles bij elkaar gezien is zonnepanelen op een dakkapel plaatsen dus eigenlijk geen echt goed idee.
Is mijn dak geschikt?
Of je zonnepanelen op het dak van je woning kan plaatsen of niet is afhankelijk van verschillende factoren. We maken hierbij een concreet onderscheid tussen drie factoren, namelijk:
- De richting en de hellingsgraad van het dak;
- Hoeveel schaduw er precies op het dak valt;
- Hoeveel ruimte er beschikbaar is op het dak;
Een dak welke is gericht op het zuiden, westen of oosten vangt beduidend meer zon(licht) op in vergelijking met een dak dat over een noordelijke oriëntatie beschikt. Bovendien is ook de hellingsgraad van cruciaal belang. Bij platte daken is het zoals eerder reeds aangegeven altijd mogelijk om te zorgen voor een optimale oriëntatie evenals helling. Bij schuine daken is dat minder eenvoudig.
Naast de richting en de helling is het tevens van belang om rekening te houden met de hoeveelheid aan schaduw die er op het dak van je woning valt. Verschillende zaken kunnen ervoor zorgen dat er sprake is van schaduwinval op het dak van je huis. Het gaat hierbij dan meer concreet om:
- Een boom welke zich naast je huis bevindt;
- Een schoorsteen waar je woning over beschikt;
- Een dakkapel die schaduw op je dak werpt;
Is er sprake van een beetje schaduw? Dan hoeft dat niet meteen een groot probleem te vormen. Bij een aanzienlijke schaduwinval is het echter mogelijk dat er aardig wat rendement verloren gaat.
Hoeveel zonnepanelen op het dak?
In welke mate zonnepanelen op dak voor jouw situatie een interessante keuze is wordt tevens bepaald door de totale hoeveelheid aan beschikbare ruimte welke voor handen is op het dak van je woning. Hou er wat dit betreft rekening mee dat je bijvoorbeeld op de plaats van een dakraam geen zonnepanelen kan leggen. Hoeveel zonnepanelen op het dak van je woning geplaatst dienen te worden is eveneens afhankelijk van diverse factoren. Hierbij kan worden gedacht aan de volgende:
- Het jaarlijkse stroomverbruik waarvan sprake is;
- Het totale vermogen van de zonnepanelen;
- Het piekvermogen van elk paneel;
In het meest optimale geval maak je gebruik van zonnepanelen die in staat zijn om evenveel elektriciteit op te wekken als er wordt verbruikt. Om dit te kunnen realiseren zal je in eerste instantie na moeten gaan wat je jaarlijkse stroomverbruik is in kWh. Hou bovendien rekening met het feit dat het zogenaamde piekvermogen sterk afhankelijk kan zijn van het zonnepaneel in kwestie. Er zijn zonnepanelen op de markt die zich kenmerken door een piekvermogen van 360 Wp terwijl er ook exemplaren met een piekvermogen van 400 Wp verkrijgbaar zijn. Dit maakt een significant verschil.
Wil je graag weten hoeveel zonnepanelen op het dak van je woning kunnen worden geplaatst? Laat dit dan bij voorkeur altijd berekenen door een erkende installateur.