Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt kom je te weten in onze kennisbank

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn woning?

Wanneer je zonnepanelen wil laten plaatsen op het dak van je woning zal je, je onder meer de vraag willen stellen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je jaarlijkse stroomverbruik te kunnen compenseren. Een correct antwoord op deze vraag kan pas worden gegeven wanneer er meer informatie bekend is over de specifieke situatie waarvan sprake is. Verschillende zaken oefenen hier dan ook een invloed op uit. Het gaat hierbij onder meer om:

  • Het energieverbruik waarvan sprake is;
  • Het vermogen waar de zonnepanelen over beschikken;
  • De hoeveelheid aan beschikbare ruimte op het dak;

Stel jij jezelf ook de vraag “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig”? Dan zal de informatie die je hieronder op deze pagina aantreft deze vraag naar alle waarschijnlijkheid kunnen beantwoorden.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!
Zonnepanelen op het dak

Stroomverbruik

Voor elke persoon die deel uitmaakt van een gezin geldt dat hij of zij gemiddeld zo’n 1.000 kWh op jaarbasis verbruikt. Het spreekt voor zich dat dit slechts een inschatting is. Wil je graag exact weten hoeveel stroom je op jaarbasis verbruikt? Dan kan je deze informatie eenvoudig terugvinden op de eindafrekening die je van je energieleverancier ontvangt. Op deze manier kan je precies te weten komen hoeveel stroom je in het voorgaande jaar (als gezin) hebt verbruikt.

Bereken zelf hoeveel zonnepanelen

Wanneer je het jaarlijkse verbruik kent kan je vervolgens vrij eenvoudig gaan berekenen hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt om aan dat verbruik tegemoet te kunnen komen. Stel bijvoorbeeld dat er sprake is van een verbruik op jaarbasis van 3.000 kWh. Dan kan je deze delen door 0,85 waardoor je uitkomt op 3.529. Dit betekent dat je om een jaarlijks verbruik van 3.000 kWh op te kunnen vangen over een installatie moet beschikken bestaande uit 12 zonnepanelen van 300 wattpiek.

Ruimte op het dak

Wanneer je hebt berekend hoeveel zonnepanelen je eigenlijk zou moeten plaatsen om aan je energieverbruik tegemoet te kunnen komen is het uiteraard ook van belang om aandacht te besteden aan de hoeveelheid beschikbare ruimte die op je dak aanwezig is. Alleen op deze manier kom je namelijk precies te weten hoeveel zonnepanelen er maximaal op je dak kunnen worden voorzien. De berekening die hiervoor moet worden uitgevoerd is de totale dakoppervlakte gedeeld door de gemiddelde oppervlakte die een zonnepaneel in beslag neemt.

Gaan we uit van een dakoppervlakte van 40,28 vierkante meter en houden we rekening met het gemiddelde formaat van 1,65 vierkante meter voor een zonnepaneel? Dan betekent dit dat je 40,28 : 1,65 = 24,41 = 24 zonnepanelen kan plaatsen op het dak van jouw woning.

Hellingshoek en dakligging

Er zijn tal van verschillende factoren die de opbrengst van je zonnepanelen beïnvloeden. De hellingshoek evenals de dakligging zijn twee van deze zaken. Wil je graag verzekerd zijn van de best mogelijke opbrengst? Dan kies je bij voorkeur voor een zuidelijke oriëntatie. Bij schuine daken ben je hiervoor afhankelijk van de oriëntatie waar het dak van nature over beschikt. Bij platte daken is dat niet het geval en is het mogelijk om de zonnepanelen in de meest optimale richting te plaatsen.

Hou er rekening mee dat niet alleen een zuidelijke ligging van belang is. Wat immers daarnaast ook te denken van de hellingshoek waarvan sprake is? Hiervoor geldt dat ze in het meest optimale geval tussen de 30 en 40 graden dient te zijn gelegen. Een hellingshoek van 36 graden is echt uitstekend. Hoe slechter de oriëntatie en hoe minder optimaal de hellingshoek is, des te beperkter het rendement zal uitvallen waar je op kan rekenen. Wees hier dus zeker aandachtig voor.

Vermogen van de zonnepanelen

Om de vraag hoeveel zonnepanelen op mijn dak plaatsen te kunnen beantwoorden is het ook van belang om goed te kijken naar het benodigde vermogen waarvan sprake is. De omstandigheden voor zonnepanelen zijn uiteraard niet altijd ideaal, in tegendeel. Dit heeft als gevolg dat panelen niet altijd in staat zijn om elektriciteit op te wekken volgens het piekvermogen waarover ze beschikken. Om dit verlies te compenseren dient het totale vermogen van de installatie met zonnepanelen hoger te zijn gelegen dan het jaarlijkse energieverbruik.

Jaaropbrengst berekenen

Berekenen hoeveel zonnepanelen er op het dak van je huis kunnen worden geplaatst is niet moeilijk zolang je maar rekening houdt met de hierboven aangehaalde informatie. Je zal ongetwijfeld ook graag willen kunnen achterhalen hoeveel de jaaropbrengst van jouw zonnepaneleninstallatie nu precies bedraagt. Hiervoor hebben we behoeften aan twee verschillende soorten informatie, namelijk:

  1. Het totale vermogen van de zonnepaneleninstallatie;
  2. De benutte capaciteit waarvan sprake is (0,85);

We gaan er in deze situatie even vanuit dat een gezin ervoor heeft gekozen om een zonnepaneleninstallatie te laten plaatsen bestaande uit 12 zonnepanelen van 300Wp per stuk. Dit betekent dat er sprake is van een totaal vermogen van 3.600Wp. We nemen dit vermogen en vermenigvuldigen het met de benutte capaciteit. De formule komt er dan zo uit te zien: 3.600Wp x 0,85 = 3.060 kWh. In deze situatie bedraagt de jaaropbrengst dus 3.060 kWh.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!