Besparen met zonnepanelen

Alle informatie over de besparing van zonnepanelen vind je in onze kennisbank

Besparen met zonnepanelen

Besparen op de aankoop

Wat is de besparing met zonnepanelen?

Een zonnepaneel van 300 wattpiek levert maximaal 300 kWh op per jaar. Dit kan je van de stroomkosten aftrekken.

Besparen met zonnepanelen is in de praktijk uiteraard vrij eenvoudig. Het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie zorgt er immers voor dat je een significante hoeveelheid van de vereiste stroom die je verbruikt zelf kan opwekken. Op deze manier kan je niet alleen de hoogte van de energiefactuur tegenwoordig aanzienlijk drukken, daarnaast ben je meteen ook beschermd tegen toekomstige prijsstijgingen. De algemene verwachting is namelijk dat de energiekosten in de jaren die komen alleen maar stelselmatig duurder zullen worden. We zouden dan ook eigenlijk kunnen stellen dat de besparing met zonnepanelen in de komende jaren alleen maar groter zal worden.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!
Besparen met zonnepanelen

Hoeveel ga ik besparen met zonnepanelen?

Hoeveel je kan besparen met zonnepanelen is uiteraard afhankelijk van het type systeem waar je gebruik van gaat maken. De hoeveelheid stroom die jouw zonnepanelen gaan opwekken zal worden bepaald door het vermogen van de installatie. Voor dit vermogen geldt dat ze uitgedrukt wordt in zogenaamde Wattpiek (afgekort Wp). Gemiddeld is het zo dat er gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp. Een systeem met 10 zonnepanelen beschikt dus over een totaal vermogen van 4.000 Wp. Welke opbrengst kan je nu echter verwachten afhankelijk van de installatie waarover je beschikt? Dat wordt duidelijk middels onderstaand overzicht.

  • 100 kWh opgewekte stroom bij 6 zonnepanelen;
  • 500 kWh opgewekte stroom bij 10 zonnepanelen;
  • 500 kWh opgewekte stroom bij 18 zonnepanelen;

Hoeveel je op deze manier exact kan besparen met zonnepanelen is uiteraard afhankelijk van de actuele stroomkosten. Omdat deze niet onaanzienlijke verschillen kunnen vertonen hebben we hier op deze pagina geen concrete besparingen of kosten vermeld.

Besparen op uw nieuwe zonnepanelen?

Kan je besparen op nieuwe zonnepanelen nu er sinds het jaar 2013 al geen sprake meer is van een echte, landelijke subsidie in Nederland? Dat is zeker mogelijk. In eerste instantie werd er met ingang van het jaar 2023 voor gekozen om de BTW op zonnepaneleninstallaties af te schaffen. Dit maakt voor particuliere aankopen uiteraard reeds een verschil van 21 procent.

Naast bovenstaande kan besparen op zonnepanelen ook nog op een andere manier gebeuren. Zo is het bijvoorbeeld eveneens mogelijk om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende soorten zonenpanelen die op de markt zijn terug te vinden. Daaruit zal tevens blijken dat er sprake is van verschillen in prijs tussen de diverse aanbieders van zonnepanelen. Het uitvoeren van een grondige vergelijking kan dus zeker helpen om te besparen op nieuwe zonnepanelen.

Zonnepanelen vergelijken

Wil je graag weten welke besparing zonnepanelen plaatsen met zich meebrengt? Dan zal je dus altijd goed moeten kijken naar de exacte opbrengst die zonnepaneleninstallaties weten te realiseren. Omwille van deze reden is het altijd de moeite waard om een vergelijking uit te voeren. Bij zonnepanelen vergelijken is het zo dat er eigenlijk twee vergelijkingen moeten worden uitgevoerd:

  1. Een vergelijking tussen de verschillende soorten zonnepanelen op de markt;
  2. Een vergelijking tussen de prijzen van verschillende aanbieders van zonnepanelen;

Zonnepanelen vergelijken zorgt er in de praktijk altijd voor dat je bent verzekerd van de meest optimale aankoopprijs en bijgevolg ook van het best mogelijke rendement.

Soorten zonnepanelen

Eén van de zaken waar je rekening mee dient te houden bij het aankopen van zonnepanelen heeft te maken met het type paneel waar je gebruik van wenst te maken. We maken op dit vlak een onderscheid tussen tal van verschillende mogelijkheden. Welke opties er allemaal op de markt zijn terug te vinden maakt het onderstaande overzichtje meteen duidelijk.

Monokristallijne zonnepanelen

In eerste instantie zijn er de zogenaamde monokristallijne zonnepanelen. Het gaat hierbij om zonnepanelen die bestaan uit één kristal. Voor deze panelen geldt dat ze er ten opzichte van de polykristallijne exemplaren bekend om staan een paar procenten meer opbrengst te hebben. In aankoop zijn deze zonnepanelen echter wel duurder. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn zonnepanelen waarbij de zonnecellen bestaan uit meerdere grove kristallen. Deze panelen staan erom bekend zeer gunstig geprijsd te zijn. Ondanks het feit dat ze ook een redelijk rendement weten te bieden valt dat rendement dus wel lager uit in vergelijking met deze van de monokristallijne exemplaren.

Dunne film zonnepanelen

De derde mogelijkheid waar je voor kan kiezen zijn zogenaamde dunne film zonnepanelen. Hier wordt ook wel naar verwezen als zijnde amorfe zonnepanelen. Deze bevatten geen kristallen wat ervoor zorgt dat ze behoorlijk buigzaam zijn. De aankoopprijs ligt bij dergelijke exemplaren een stuk lager in vergelijking met de hierboven genoemde zonnepanelen, maar daar staat tegenover dat ze ook het minste rendement weten te bieden. Voor deze zonnepanelen geldt in de praktijk dan ook dat ze doorgaans niet zozeer worden geplaatst op daken, maar vooral op voer- en vaartuigen.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen staan erom bekend over een langere levensduur te beschikken in vergelijking met andere soorten zonnepanelen. Bovendien is het zo dat deze zonnepanelen bekend staan om een veel langzamere degradatie wat ervoor zorgt dat je langer kan genieten van een hoge(re) opbrengst.

Hybride zonnepanelen

Bij hybride zonnepanelen is er sprake van een systeem bestaande uit een combinatie van PV-zonnepanelen samen met zonnecollectoren. Voor deze panelen geldt dan ook dat ze zowel stroom als warmte leveren. Er wordt in het bijzonder gekozen voor hybride zonnepanelen wanneer er sprake is van een beperkte dakoppervlakte. De panelen worden tijdens de hete zomermaanden gekoeld door middel van een vloeistof waardoor er altijd sprake is van een (zeer) hoge opbrengst.

PVT zonnepanelen

PVT zonnepanelen zijn zogenaamde Photo Volatisch Thermisch panelen. Deze panelen, welke ook wel hybride zonnepanelen worden genoemd zijn niet alleen in staat om stroom, maar ook warmte op te wekken. Ze staan verder bekend omwille van hun hoge efficiëntie. Deze is onder meer te wijten aan het feit dat de panelen worden gekoeld met vloeistof afkomstig uit het zogenaamde collectorgedeelte. PVT zonnepanelen worden in de praktijk dan ook steeds populairder.

Zonnepanelen offertes vergelijken

Welke besparing zonnepanelen je weten op te leveren zal in de praktijk grotendeels worden bepaald door de aanbieder van de zonnepanelen waar je een beroep op gaat doen. Tijdens het uitvoeren van een vergelijking is het zo dat je tot de vaststelling zal komen dat er een verschil in prijs kan zijn bij:

  1. De kostprijs van de zonnepanelen op zich;
  2. De plaatsingskosten die in rekening worden gebracht;

Bij zonnepanelen offertes vergelijken is het altijd zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat je telkens dezelfde installaties ten opzichte van elkaar gaat vergelijken. Alleen op die manier voorkom je dat je uiteindelijk appelen met peren gaat vergelijken. Zoveel spreekt echter uiteraard voor zich.

Zonnepanelen installateurs vergelijken

Bij zonnepanelen installateurs vergelijken is het zoals hierboven reeds aangehaald zo dat je altijd tot de vaststelling zal komen dat er sprake is van een verschil in kosten tussen de verschillende aanbieders. Dit gezegd hebbende is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan bijvoorbeeld de garantieperiode waarvan sprake is. Het spreekt voor zich dat ook dit een belangrijk aandachtspunt is.

Thuisbatterij aansluiten

Wil je graag optimaal kunnen besparen met zonnepanelen? In dat geval kan het interessant zijn om te kiezen voor een thuisbatterij aansluiten. Een dergelijke batterij bied je de mogelijkheid om stroom die niet instant wordt verbruikt wanneer ze wordt opgewekt op te slaan. Op deze manier kan je ze in een latere fase alsnog gebruiken waardoor je uiteindelijke besparing nog hoger uit kan vallen. In ieder geval, een thuisbatterij aansluiten op je zonnepaneleninstallatie is dus zeker het overwegen waard.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!