Soorten zonnepanelen

Alle informatie over de verschillende soorten zonnepanelen vind je in onze kennisbank

Welke soorten zonnepanelen zijn het populairst?

In Nederland worden monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen het meest gebruikt

Soorten zonnepanelen vergelijken?

Ben je van plan om zonnepanelen aan te kopen voor jouw woning? Dan spreekt het voor zich dat je graag een goed beeld wilt hebben van de verschillende soorten zonnepanelen. Door de eigenschappen van deze zonnepanelen te vergelijken wordt het mogelijk om voor jouw specifieke situatie te bepalen welke exemplaren nu precies het beste zijn. De diverse soorten zonnepanelen die er bestaan zetten we op deze pagina alvast voor je op een rij.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!
Soorten zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen bevatten zonnecellen welke zijn vervaardigd uit één stuk silicium. Deze cellen zijn te herkennen aan de afgeronde hoeken waarover ze beschikken. Als gevolg hiervan zijn er allemaal kleine ruitjes zichtbaar tussen de cellen. Omwille van het feit dat de cellen zijn vervaardigd uit één stuk siliciumkristal kan er worden vastgesteld dat ze net wat efficiënter zijn ten opzichte van polykristallijn zonnepanelen. Bovendien geldt voor deze panelen dat ze in de regel ook net wat beter presteren onder minder optimale omstandigheden. Belangrijkste nadeel is dat de productiekosten bij dergelijke zonnepanelen een stukje hoger zijn gelegen in vergelijking met de polykristallijne exemplaren. Je krijgt dus echter wel een globaal beter rendement in de plaats.

Polykristallijne zonnepanelen

Van alle soorten zonnepanelen die op de markt zijn terug te vinden kan er worden gesteld dat de monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen door de jaren heen de populairste zijn gebleken. Bij deze laatste is het zo dat verschillende stukjes silicium samen de cellen vormen waaruit deze exemplaren bestaan. Het is deze gemengde samenstelling die ervoor zorgt dat de panelen over hun iconisch blauwe kleur beschikken. Ben je op zoek naar kwalitatieve zonnepanelen die nog steeds een meer dan degelijk rendement weten te bieden, maar over een scherper prijskaartje beschikken in vergelijking met monokristallijne exemplaren? Dan kan de keuze voor polykristallijne zonnepanelen vaak al snel zijn gemaakt.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen zijn zoals de naam reeds aangeeft een flink stuk dunner in vergelijking met traditionele zonnepanelen. De zonnepanelen zijn in de praktijk zelfs zo dun dat ze buigzaam zijn. Dunne film zonnepanelen zien er slank uit en staan erom bekend haast niet op te vallen wanneer ze op het dakoppervlak worden gemonteerd. Omwille van het feit dat dunne film zonnepanelen over een buigzaam karakter beschikken is het zo dat ze probleemloos op gebogen oppervlaktes geplaatst kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat dunne film zonnepanelen bestempeld kunnen worden als niet alleen zeer veelzijdige, maar bovendien ook flexibele zonnepanelen.

Glas-glas zonnepanelen

Ga je de diverse soorten zonnepanelen vergelijken welke op de markt zijn? Dan zal je tot de vaststelling komen dat er ook zoiets bestaat als zogenaamde glas-glas zonnepanelen. Het gaat hierbij om exemplaren waarbij zowel de voorkant als de achterkant bestaat uit glas. De twee verschillende glaslagen zorgen ervoor dat je niet alleen bent verzekerd van een uitstekende levensduur, maar ook van een hogere opbrengst en dus ook van een optimaler rendement.

Bij de meest recente exemplaren op moment van schrijven bevinden de zonnecellen zich ingesloten tussen twee lagen gehard glas. Dit zorgt voor een levensduur van meer dan 40 jaar. Tegelijkertijd beschikt je over een gegarandeerde garantie op het vermogen van nog maar liefst 87 procent na een periode van 30 jaar. Het spreekt voor zich dat je op deze manier bent verzekerd van niet alleen een prima globaal rendement, maar ook van een uitstekende terugverdientijd.

Hybride zonnepanelen

Bij hybride zonnepanelen is er sprake van een combinatie van PV-zonnepanelen en zogenaamde zonnecollectoren. Doordat er sprake is van een dergelijke combinatie is het zo dat er zowel stroom als warmte kan worden geleverd. Van alle soorten zonnepanelen op de markt is dit wellicht één van de beste exemplaren om te plaatsen op een dak waarbij sprake is van een beperkte dakoppervlakte. Voor hybride zonnepanelen geldt dat ze in de praktijk vaak worden aangeduid als PVT panelen.

Een bijzonder voordeel is terug te vinden in het feit dat ze op een efficiënte manier gekoeld kunnen worden. Dit gebeurt door middel van de vloeistof afkomstig uit het collectorgedeelte. Voor standaard zonnepanelen geldt dat ze eenvoudig een temperatuur kunnen bereiken tijdens de zomermaanden van 70 graden of meer. De efficiëntie van het paneel wordt bij dergelijke hoge temperaturen aangetast. Dat is een probleem waar je bij hybride zonnepanelen dus geen last van zal hebben.

PVT zonnepanelen

PVT zonnepanelen vormen een andere benaming voor de bekend(re) hybride zonnepanelen. Bijzonder aan dergelijke panelen is dat ze er niet alleen in slagen om stroom te produceren, maar ook warmte. Mensen vinden dergelijke zonnepanelen een uitstekende oplossing voor daken waarbij sprake is van een beperkte(re) dakoppervlakte. Dit gezegd hebbende is het zo dat er nog een extra voordeel aan verbonden is. De vloeistof welke is terug te vinden in het collectorgedeelte zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van deze PVT zonnepanelen binnen de perken kan worden gehouden. Daar waar standaard zonnepanelen eenvoudig een temperatuur kunnen bereiken tijdens de hete zomermaanden van 70 graden geldt dat niet voor deze exemplaren. Dit zorgt ervoor dat PVT panelen van alle soorten zonnepanelen op de markt tot de efficiëntste gerekend kunnen worden.

Smartflower zonnepanelen

Bij het vergelijken van de verschillende soorten zonnepanelen zal je vandaag de dag een extra bijzonder exemplaar ontdekken. Het gaat hierbij om de zogenaamde ‘Smartflower’. Hier wordt door experten naar verwezen als het eerste super intelligente zonnepaneel… en dat is absoluut niet overdreven.

Het unieke aspect verbonden aan de Smartflower heeft te maken met het feit dat het systeem automatisch meedraait met de zon. Op deze manier slagen de panelen erin om zomaar even 40 procent meer rendement te realiseren ten opzichte van andere soorten zonnepanelen. Het systeem beschikt in haar huidige vorm over een grootte van 5 meter. In uitgeklapte stand neemt ze ongeveer 18 vierkante meter aan oppervlakte in beslag. De totale jaaropbrengst van een dergelijke installatie ligt in Nederland rond de ongeveer 3.200 kWh. Rekening houdende met het feit dat een gezin bestaande uit vijf personen op jaarbasis ongeveer 5.450 kWh aan verbruik heeft zou je in dat geval dus aan twee Smartflowers voldoende hebben om de totale stroomvereiste op te kunnen vangen.

Zonnepannen

Ga je de verschillende soorten zonnepanelen vergelijken? Dan zal je ook kennismaken met de zogenaamde zonnepannen. Het gaat hierbij eigenlijk om niets meer of minder dan dakpannen welke beschikken over zonnecellen. De werking is exact hetzelfde als zonnepanelen. Dit betekent dat de zonnecellen het licht opvangen om vervolgens gelijkstroom op te wekken. Deze stroom is niet rechtstreeks bruikbaar, maar dient door middel van een omvormer omgezet te worden in wisselstroom. Let op! Het in serie verbinden van zonnepannen is goedkoper, maar verminderde prestaties van één enkele dakpan kan er reeds voor zorgen dat er sprake is van negatieve gevolgen voor de opbrengst van de volledige string. Dit is een probleem waar je geen rekening mee dient te houden wanneer er gebruik wordt gemaakt van micro omvormers. Kan je dus geen traditionele zonnepanelen plaatsen op het dak van je woning en is er sprake van een pannendak? Dan zou het gebruik van zonnepannen zomaar eens de moeite meer dan waard kunnen zijn.

Wil je de beste deal voor jouw zonnepanelen?

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan via onze website en vergelijk 4 specialisten bij jou in de regio!